
Wij organiseren (regionale) Leerateliers. Voor bewoners, ambtenaren, bestuurders en maatschappelijke initiatiefnemers. In een Leeratelier vullen wij het uitdaagrecht in, wisselen ervaringen uit, leren met elkaar en kijken naar succesvolle voorbeelden uit het land. Deelnemers zijn positief over de Leerateliers: zij beoordelen de ateliers met een 8 tot een 9.
“Tijdens het Leeratelier merken we dat er nog grote stappen gezet moeten worden om tot een goede participatie te komen”, aldus Kees Berenbak en Margreet de Jonge van De Buurt Bestuurt uit Den Haag.
In 2021 komen er weer nieuwe Leerateliers.


“Ik heb het Leeratelier R2C erg nuttig gevonden. Op interactieve wijze komen diverse onderwerpen aan bod. Nu is duidelijk welke weg je moet begaan om het burgerinitiatief te laten slagen. Heel fijn ook dat we ons burgerinitiatief konden presenteren, waarmee we duidelijk hebben gemaakt welke ambitie zo’n initiatief heeft.” ![]() “Ik ben beter op de hoogte van Right to Challenge. Ik ben mij meer bewust van de urgentie om als lokale overheid beter voorbereid te zijn op een challenge van een burgerinitiatief.”
Jolanda van Dijk Gemeente Lelystad |


Hoe werkt R2C in de praktijk?
Hoe pas je R2C toe in je eigen gemeente, provincie of waterschap? En wat betekent dit voor bestuurders en ambtenaren?
Hoe werken bewoners en overheden met elkaar samen?
De juridische verankering van R2C
Andere vragen van de deelnemers
Ieder Leeratelier komt een aantal keer bij elkaar en kent een vaste groep van deelnemers.