Energietransitie: Uitdaagrecht
is kans voor initiatiefnemers
De energietransitie komt eraan. Het Uitdaagrecht kan hierin een rol spelen om energiecoöperaties en andere bewonersinitiatieven invloed te geven op deze transitie. En zo het maatschappelijke draagvlak te vergroten.
Dat blijkt uit een Leeratelier Energietransitie en het Uitdaagrecht dat het landelijk Netwerk Right to Challenge heeft gehouden met gemeenten, energiecoöperaties en provincies.*
Welke kansen zijn er om met het Uitdaagrecht zelf vorm te geven aan de energietransitie?
Het opzetten en uitvoeren van energieloketten door energiecoöperaties is een mogelijkheid. Zo wordt het een loket met informatie van en voor de bewoners.
Een andere optie is het maken van plannen voor wijkwarmtenetten, zoals bijvoorbeeld al in Wageningen is gebeurd.
Maar ook het invullen van het "50% lokaal eigendom" kan plaatsvinden via het Uitdaagrecht. "50% lokaal eigendom" is de ambitie uit het Klimaatakkoord: bij grote wind- of zonne-energieprojecten moeten bewoners de kans krijgen om voor 50% eigenaar te worden van deze projecten. Zo komen ook de baten ook terecht bij de bewoners en hebben zij ook de (financiële) voordelen. Via het Uitdaagrecht kunnen bewonersinitiatieven een voorstel maken om het "50% eigendom" concreet uit te werken en vast te leggen in het gemeentelijk beleid.
Meer weten over de kansen van het Uitdaagrecht bij de energietransitie? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
* Het Leeratelier is uitgevoerd i.o.v. het ministerie van BZK/VNG en in samenwerking met de provincie Gelderland.
(illustratie: Wageningen duurzaam)