HaarlemFoto


Uitdaagrecht (R2C): zinvol instrument bij de energietransitie

Het Uitdaagrecht (Right to Challenge) kan een belangrijk instrument worden om (bewoners-) initiatieven zelf invulling te laten geven aan de energietransitie. Dat is de conclusie van het Leeratelier over energietransitie in Zaandam op 18 en 25 november. Via het Uitdaagrecht kunnen initiatiefnemers bijvoorbeeld aan de slag met het maken van wijk-warmteplannen, voorlichting geven over energietransitie en met een lokaal energieloket. "Er zijn met het Uitdaagrecht veel meer mogelijkheden, dan wij vooraf dachten", aldus de deelnemers.

Aan het Leeratelier namen deel bewonersinitiatieven uit Zeeland en het Gooi en ambtenaren van o.a. Zaanstad, Haarlem, Den Haag, Gooise Meren en de provincie Gelderland. De organisatie was in handen van het landelijk Netwerk Right to Challenge en de gemeente Zaanstad.

Het atelier is afgesloten met een discussie met wethouder Rita Noordzij (Zaanstad) en landelijk projectleider Uitdaagrecht / R2C Hans Cok van het ministerie van BZK. Cok konkludeert dat in 2020 meer informatie moet worden gegeven over alle mogelijkheden van het Uitdaagrecht om de energietransitie te versnellen. Wethouder Noordzij ziet ook mogelijkheden om met het Uitdaagrecht energie-initiatieven nieuwe kansen te geven in Zaanstad en omstreken. 

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.