Jongeren Almere Met Een Stem: JAMES
 

JAMES is een nieuw initiatief van en voor Almeerse jongeren. Zij hebben de gemeente Almere met succes uitgedaagd: laat jongeren zélf onderzoeken wat zij nodig hebben in de komende tien jaar in Almere (in plaats van de gemeente of een extern onderzoeksbureau).

Remco Feenstra: “Wij maken dus zelf de enquête en gaan zelf de buurten in om ook de jongeren te vinden die je anders nooit hoort in een onderzoek.  We praten dus ook met jongeren die “onder de radar” vliegen." Een van die jongeren is Josua Stapel. Hij gaat nu zelf de debatten organiseren met jongeren over hun toekomst in Almere. "We zoeken jongeren via onze eigen kanalen. En de resultaten van de enquête en de debatten geven we dan aan de gemeente Almere. Dan weet de gemeente wat jongeren willen met wonen, met het oplossen van schulden bij jongeren, en zo.” 

Zo geeft het Uitdaagrecht aan de jongeren van JAMES de kans om een actieve rol te spelen in de toekomstplannen van Almere.

 
   Seringenpark
 

 

Seringenpark Aalsmeer

 

Het Seringenpark in Aalsmeer is uniek in Nederland: er staan circa 125 variëteiten van seringen. Maar het onderhoud van deze kwetsbare bomen kan beter. De bewonerswerkgroep Seringenpark neemt daarom het onderhoud van de gemeente over tot en met 2022, via het uitdaagrecht. “We willen graag de kwaliteit van het park verbeteren”, vertelt voorzitter Greet Vaneman.

Lees verder

 

 

 


Agrariërs en bewoners het initiatief Ommerkanaal
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Agrariërs en bewoners: het initiatief Ommerkanaal


Het initiatief bestaat uit het duurzaam beheren van de bermen met de bomen en struiken en de gemeentelijke sloten langs de openbare wegen.

Het uiteindelijke doel van de challenge is het opzetten van een lokale circulaire economie met minder CO2 uitstoot en het hergebruiken van snoeiafval en maaisel. Zo kan het maaisel van de bermen worden gebruikt bij het verbeteren van de bodem van akkers. 

Lees verder

 
Jongeren op t rechte pad

Jongeren op ’t rechte pad


“Terug naar de natuur; vooruit in het leven!”

Met deze slogan brengt BOSS ca 40 jongeren weer op ’t rechte pad. BOSS ontwikkelde een vernieuwende aanpak van outdoor-activiteiten. Financiering kwam met het indienen van een uitdaagrecht initiatief bij de gemeente Eindhoven. De uitdaging werd goedgekeurd door een groep van gebruikers en deskundigen. 

 

 
 
Lansingerland
 

Dierenweide


De uitdaging van de dierenweide Leeuwenkuil is een succes, zo blijkt uit de evaluatie van de gemeente en bewoners.
 
Verdwijnt de dierenweide, of niet? Dat was de vraag in de gemeente Lansingerland nadat de gemeenteraad had besloten om te gaan bezuinigen. Via het uitdaagrecht hebben bewoners het beheer van de Dierenweide overgenomen: zij voeren het dagelijks onderhoud uit en doen ook werkzaamheden in het park eromheen.
 
 
 
Rotterdamschepenstr
 

Rotterdam – Schepenstraat 
 

Je eigen straat  herinrichten, zoals jij dat wilt. Bewoners van de Schepenstraat in Rotterdam  hebben dit met succes uitgevoerd via  het uitdaagrecht.  Zij namen het hele ontwerp- en participatieproces voor hun rekening. Hun avonturen zijn begin 2021 opgeschreven in het "Spoorboekje voor een Right2Challenge in de openbare ruimte".  

 

 

 
winkelcentrum

Een schoon winkelcentrum


Ondernemers houden voortaan zelf het winkelcentrum schoon in Nootdorp, nadat zij een uitdaagrecht-initiatief hadden ingediend bij de gemeente. De winkeliers hebben nu de (financiële) middelen om snel te kunnen optreden tegen vervuiling.