Right to Challenge:

“Ondernemend Selwerd” stimuleert  ondernemerschap én social return in de wijk.

 

“Ondernemend Selwerd wordt het platform om met ondernemers  de wijk en de werkgelegenheid te bevorderen. Dat doen wij vanuit een eigen locatie, het Wijkbedrijf, in de Groningse wijk Selwerd. Met Right to Challenge kregen wij de kans om ons plan in te dienen en hebben nu budget overgedragen gekregen om aan de slag te gaan.”

Haaije Koenders wil aan de slag met ondernemerschap in de wijk. Dit sluit aan bij het beleid van de gemeente om mensen in de bijstand ook te laten starten met ondernemen. Vanuit het Wijkbedrijf Selwerd zag hij de mogelijkheden en is van start gegaan.

Wat gebeurt er?

In de wijk Selwerd is er een wijkgebouw dat bewoners zelf beheren. Het is plek waar initiatieven vanuit de wijk van start kunnen gaan. Wijkbewoners werken er aan de wijk maar ook aan hun eigen ontwikkeling en mogelijkheden.  Als vrijwilliger en zzp-er is Haaije Koenders daar binnen gekomen.

Via Right to Challenge heeft hij budget om ondernemerschap te bevorderen.

Startende ondernemers kunnen gebruik maken van het gebouw van het wijkbedrijf. “Maar dan moeten zij ook iets terug gaan geven aan de wijk. Zo krijgen ondernemers een werkplek en krijgt de wijk voordeel van hun kennis.”

Het Wijkbedrijf Selwerd is een broedplaats voor initiatieven uit de wijk, van waaruit meerdere Right to Challenges worden ingediend bij de gemeente Groningen. 

In 2017 is de challenge voor taxivervoer in de wijk ook succesvol afgerond. Kleine taxi’s rijden door de buurt om mensen goedkoop van A naar B te brengen.

Het wijkbedrijf  beschikt ook over een afdeling betaald werk. Als wijk gaat het wijkbedrijf zelf in gesprek met o.a. woningcorporaties en de afdeling vastgoed van de gemeente Groningen: kan het wijkbedrijf (onderhouds) klussen gaan doen en hiervoor mensen uit de eigen wijk gaan inzetten, zodat zij weer een stukje inkomsten krijgen? “Op deze manier organiseren we als wijk zelf een stuk social return voor organisatie en bedrijf. Met als voordeel dat (project)geld direct weer terugvloeit in de wijk en mensen aan hun toekomst kunnen werken”.

Sturen door gebruikers

Het Wijkbedrijf heeft een maandelijks Gebruikersoverleg waar zaken worden afgestemd en besproken. Daarnaast is er een bestuur waarin buurtbewoners en (toekomstige) ondernemers zitting hebben.